Einde hippische rally “Eersel-Postel”

Na 59 jaar verdwijnt de hippische rally Eersel – Postel – Eersel, welke sinds 1964 traditioneel op de 2e zondag van oktober werd verreden. Oorzaak is het feit dat de eeuwenoude Abdij van de paters Norbertijnen in Postel, de rustplaats en tevens keerpunt in de rally, geen evenementen meer binnen de abdijmuren toestaat. De abdij betreurt het dat daarmee een jarenlange betrokkenheid eindigt, maar ziet geen mogelijkheid om voor de hippische rally een uitzondering te maken.

Door Corona kon de rally ook in 2020 en 2021 al geen doorgang vinden. Gedurende deze periode heeft het Hippisch Comité Kempeland met alle betrokkenen indringend nagedacht over de toekomst van de rally. Conclusie was dat de rally, uniek door de grensoverschrijdende route naar Postel en de karakteristieke rustplaats op de abdij, ook voor de toekomst voldoende onderscheidend zou kunnen zijn voor de hippische deelnemers. Reden voor de organisatie om vanuit dit perspectief de voorbije jaren te bouwen aan de versterking van het comité (3 nieuwe leden !), met daarnaast een aantal vernieuwende elementen, zoals een aparte jeugdroute, een Ride & Bike onderdeel en meerdere mobiele sfeervolle tussenstops. Kortom, de organisatie stond vol in de startblokken om dit jaar dan toch eindelijk de 57e editie te kunnen verrijden.

De teleurstelling binnen de organisatie is dan ook groot.
Echter, gezien het feit dat de Abdij van de paters Norbertijnen te Postel – naast De Markt van Eersel – één van de karakteristieke onderdelen is van het evenement, ziet organisatie geen mogelijkheid om tot een passend alternatief te komen. Door aanpassing van de route is immers niet langer sprake van dé “Eersel-Postel rally”; is deze niet onderscheidend en komt zelfs in het vaarwater van andere hippische evenementen.

Het Hippisch Comité ziet zich daarom genoodzaakt om tot het historische besluit te komen om een punt achter de Eersel-Postel rally te zetten en daarmee een mooie traditie te beëindigen. Weliswaar met veel verdriet, maar ook met trots dat we al die jaren zo’n mooi evenement hebben kunnen organiseren. We hebben dat met veel plezier gedaan en met veel hulp en steun van onze vele trouwe deelnemers, vrijwilligers en sponsoren. Met daarnaast ook met een erg positieve ondersteuning vanuit gemeenten Eersel en Mol, comité Postel Natuurlijk, grondeigenaren, Staatsbosbeheer en de Abdij van Postel. Daarom willen we de traditie van ‘de 2e zondag van oktober’ afsluiten met een reünie voor alle betrokkenen op zondag 9 oktober 2022, om samen terug te kijken op de rijke historie van onze rally.

Hippisch Comité Kempenland

Martijn Bazelmans
Toon Bazelmans
Hanneke Bimmerman
Maarten Kappen
Maud van Oorschot
Peter van de Ven
René van Tiggelen

Start typing and press Enter to search